Existuje mnoho druhov konzervácie mäsa, sušenie je jedným z nich. Pri tejto metóde sa povrch mäsa uzavrie, čím sa zachová vysoký obsah živín.
Samozrejme, pre kvalitu sušeného mäsa je dôležitý jeho zdroj. Odborník na výživu Martin Kváš preto odporúča venovať pozornosť výrobcovi a kupovať sušené mäso najmä od českých alebo európskych overených výrobcov, kde je kvalita výrobkov zaručená.
Sušené mäso považujme za čerešničku na vrchole potravinovej pyramídy. Je to atraktívna pochúťka pre psy a mačky a často sa používa pri výcviku. Kvalitné sušené mäso je pomôckou na posilnenie motivácie, zdravým občerstvením aj spestrením stravy a zábavou v podobe žuvacích hračiek. Je preto ideálne pre šteňatá, dospelé chlpaté zvieratá, ako aj pre staršie zvieratá. Aby mäso ocenili aj staršie psy s poškodeným chrupom, odporúčame ho namočiť na 2 až 3 hodiny do vody. Zmäkne a ľahšie sa krája, čo ocenia aj menšie psy alebo mačky.
Sušené mäso je inzerované ako ľahko stráviteľná pochúťka vhodná pre všetkých chlpatých priateľov. Ak má váš domáci miláčik nejaké zdravotné problémy, je vhodné byť ostražitý. Podľa Martina Kváša by sa vo všetkých situáciách, keď sa nasadzuje špeciálna diéta, malo dôkladne zvážiť aj podávanie trhaných pochúťok.
"Pri ochorení pečene alebo obličiek je použitie sušeného mäsa priamo nevhodné," hovorí odborník.
Ak si teda nie sme istí, vždy je lepšie poradiť sa s veterinárom alebo odborníkom na výživu, aby sme svojmu štvornohému priateľovi odmenou neublížili.